Tippek

Költözés praktikusan és stresszmentesen

Költözni nem könnyű dolog, akár két utcára vagy három városnyira, akár egyik kontinensről a másikra költözik az ember. Az egész életünket felpakoljuk a hátunkra, mint egy nagy teherbírású csiga, és elindulunk egy új helyre, ami – remélhetőleg – nemsokára igazi otthonunk lesz. A berendezkedés és a költözés folyamatait is megkönnyíthetjük, ha praktikusan csomagolunk és alkalmazunk néhány trükköt.

A költözés nagyon alkalmas arra, hogy megszabaduljunk a felesleges cuccoktól, így a csomagolás során mindenképp érdemes rendezni egy nagy szortírozást, hogy a felesleges, nemkívánatos dolgokat ne vigyük magunkkal feleslegesen – ha jelentős holmitól szabadulunk meg, még pénzt is spórolhatunk, hiszen kevesebb holminak kevesebb hely kell a teherautóban is, és így a cuccunk súlya is kisebb lesz. Ami nem kell, nem tetszik, vagy tönkrement, nem jön Veled! A továbbiakban arról írok, hogy mi legyen azokkal, amik maradnak.

Hozzávalók

A költözésnek is vannak hozzávalói, ezek azok a kellékek, amik a csomagoláshoz kellenek.

  • Kartondobozok: kartondobozokat árulnak is, de én eddig mindig tudtam ingyen kuncsorogni a DM-ből vagy nagyobb üzletekből, ahol egyébként kidobnák őket. Ha már nem kellenek, természetesen a szelektív gyűjtőben a helyük. A dobozok ne legyenek túl nagyok, mert nehéz lesz megemelni őket, ha súlyos tárgyakkal (pl. könyvekkel) vannak tele. A hűtődoboz helyett tehát inkább egy mikrohullámú sütő méretében érdemes gondolkodni. Dobozokba csomagolhatsz mindenféle nehéz vagy nagy méretű tárgyat (könyveket, konyhai eszközöket, játékokat). A dobozokba helykitöltőnek kell, a törékeny tárgyak (vázák, étkészlet, stb.) köré. Laza gombócba gyűrve a leghatásosabb.
  • Erős, széles ragasztószalag: a dobozok lezárására. Legyen több tekercs, egyrészt mert fogyóeszköz, másrészt ha többen csomagoltok, akkor jusson mindenkinek, ne kelljen sorba állni érte. A szalag és egyebek vagdosásához, ebből is legyen több. Legyen egy központi helyük, hogy ne kavarodjanak el – az ollók képesek mindig akkor elbújni, amikor a legnagyobb szükség van rájuk.
  • Szemetes zsák: a legnagyobb (90-120 literes), vastag, fekete színű a legjobb a költözéshez. Puha, nem nehéz holmikat érdemes beléjük csomagolni: ruhákat, plüssállatokat, párnákat, takarókat, illetve egy-egy pár cipőt is elbírnak (a cipők mindig legyenek külön zacskóba is becsomagolva, ne koszolják össze a többi dolgot és egymást!) a zsákok szájának összekötéséhez.

Csomagolás

Ha van rá lehetőséged, az összepakolást kis lépésekben csináld: minden nap, amikor van időd, pakolj el valamit – egy polcot, egy fél szekrényt, stb. Egyszerre tényleg őrült nagy feladat, és minél nagyobb a lakás, illetve minél többen vagytok, annál nagyobb meló a pakolás. Amint biztosra tudod, hogy mikor fogtok költözni, elkezdheted csomagolni a kevésbé fontos dolgokat. Közben természetesen kis lépésekben kezdd el a lakást is kitakarítani, hogy a potenciális vevőnek megjöjjön a kedve a beköltözéshez (vagy ha már megvan az új lakó, akkor is illik rendes állapotban átadni a lakást).

Csomag-azonosítás

Ha költöztél már, tudod, hogy milyen kipakolni – azt se tudod, mi hol van, és vagy kipakolsz mindent egyszerre és kupleráj van a lakás közepén, vagy hónapokig dobozokból éltek és semmit se találtok. Ezen tud egy kicsit könnyíteni, ha már a csomagolásnál előre gondolkozol. Kétféle lehetőség is van, ezeket természetesen ötvözni is lehet.

Színkódolás

Minden helyiség kapjon egy színt – például piros a konyha, kék a nappali, zöld a hálószoba, lila a gyerekszoba, narancssárga a fürdőszoba, stb., ahogy számodra a legegyértelműbb -, és ezeket a színeket valamilyen módon, nagy méretben, jól láthatóan tüntesd fel az adott csomagon. Színes szalagokat is köthetsz rájuk, vagy egy vastag kihúzófilccel rajzolhatsz egy színes sávot a dobozokra, esetleg a madzagra ráfűzhetsz egy papírcetlit, amit adott színnel jelöltél. Amikor megérkeztek az új helyre, a szobák ajtófélfájának tetejére ragassz celluxszal egy papírt, amin a saját színe szerepel, így a rakodómunkásoknak vagy a barátoknak sem kell folyton kérdezgetnie, hogy “ez hova megy?”. A piros doboz a konyhába (amin lóg, hogy ő a piros), a kékek a nappaliba, és így tovább. Ez abban is segít, hogy ha keresel valamit, tudni fogod, hogy körülbelül hol lehet – például a fondükészleted nem a narancssárga (fürdőszoba) dobozban leledzik. Egy helyen lesz így minden, ami oda való, és átlátod azt is, hogy mennyit kell még kipakolni, hogy az adott szoba rendbe jöjjön. Ha ezt a módszert használod, a költözés hozzávalóihoz írd még hozzá, hogy kellenek színkódoló filcek és szalagok!

Számkódolás

Amikor elkezdesz csomagolni, elsőként nyilvánvalóan azt csomagolod be, ami nem fontos – ha nyáron költöztök, ide kerülhet például a korcsolya, a télikabát, vagy bármi olyan holmi, amit megtartotok, de nem kell aktuálisan. Ahogy szépen haladsz a csomagolással, az elsőre írd rá, hogy egy, a másodikra azt, hogy kettő (vagy papírcetlit ragassz rá, vagy a dobozra írd). A legvégére a fontos dolgok maradnak, így amikor megérkeztek az új lakásba, tudni fogod, hogy a kicsomagolásnál érdemes a minél nagyobb számmal jelzett csomagot kibontani először, hiszen abban vannak a hasznosabb dolgok.

Ha nagyon precíz vagy, akkor egy lapon vezetheted is, hogy körülbelül mik kerültek hányas számú csomagba. Ha pedig még precízebb vagy, számítógépben vezeted, hogy “kereshető” legyen. De ez már tényleg felesleges pepecselés. 😀 Bőven elég, ha körülbelül tudod, hogy miben mennyire fontos holmik vannak, ezt pedig már a számok önmagukban biztosítják.

Túlélőcsomag

Amikor megérkeztek az új helyre, az első ott töltött éjszaka előtt valószínűleg nem sok időd lesz kipakolni. Ezért nagyon fontos, hogy összeállíts egy “költöző-csomagot”, amiben minden megtalálható, ami az első estén kellhet. Ezeket a holmikat ne pakold a többi közé!

  • Tisztító eszközök: ha felújítás vagy festés után érkeztek az új lakásba, akkor szükség lesz egy seprűre, egy lapátra, és egy felmosóra. Ezen kívül nagyon fontos, hogy fertőtlenítsd a konyhát, fürdőszobát és a vécét, ha voltak előző tulajok is, mert nem tudhatod, hogy ők mennyire voltak rendesek és takarítottak ki maguk után. Egy pár gumikesztyűt, néhány súrolókefét vagy szivacsot és tisztítószert is tegyél be!
  • Alap konyhafelszerelés: mindenkinek csomagolj egy poharat, egy lapos tányért, egy nagyobb, öblös tányért (egy 3-4 decis müzlis tálból levest, de akár tésztát, főzeléket is lehet enni!), evőeszközt. Legyen elöl szalvéta, egy konyharuha, mosogatószivacs, mosogatószer, és néhány alap főzőedény: egy serpenyő és egy lapát, egy kis lábos és egy jó kés. Amúgy is fáradtak lesztek, mire megérkeztek, ne kelljen még kaján is gondolkodni. Készíts össze egy vekni kenyeret, egy üveg lekvárt, nem gyorsan romlandó ételt (pl. kolbász, szalámi, tömlős sajt, vajkrém), néhány paradicsomot, paprikát, hogy egy kis szendvicset össze tudj ütni. De az sem gond, ha pizzát rendeltek – ilyenkor belefér és nagyon jól fog esni, hogy nem kell főzőcskézni. 🙂
  • Tisztálkodás és alvás: hogy minél hamarabb ki tudjatok dőlni, legyen kéznél mindenkinek a fogkeféje, egy tubus fogkrém, néhány tekercs WC-papír, szappan, tusfürdő, sampon & balzsam, testápoló, másnap munkába rohanó uraknak borotva és kellékei, fürdőszoba kilépő (ne a hideg kőre kelljen lépnetek!), mindenkinek egy-egy törölköző plusz egy kéztörlő, a napi, kötelező gyógyszerek, és természetesen az ágynemű, huzattal együtt. Ha van alvójátéka a gyerkőcnek, azt se pakoljuk a többi játékkal együtt! Másnapra csomagolj mindenkinek egy váltás ruhát, tiszta fehérneművel együtt. Legyenek elöl a mobiltöltők és a laptop meg a laptoptöltő, ha azonnal munkába kell állni másnap.